Schilderworkshop: Inner Critic (de innerlijke criticus)

Heeft de innerlijke criticus jou of heb jij controle over deze kritische stem vanbinnen? Met deze workshop onder leiding van Ingrid van der Kuijl, ga je op creatieve wijze aan de slag met je eigen innerlijke criticus.

Locatie Hof Olmenstijn: Kloetinge, Zeeland

Over deze workshop

De inner critic: De stem die je al van kinds af aan bij je draagt, die jou bekritiseert en soms zelfs verlamt. We gaan deze stem leren temmen en in ons voordeel laten werken, waarbij we creativiteit weer kunnen laten stromen.

In deze workshop gaan we intuïtief schilderen: je herontdekt de waarde van je eigen creativiteit, wat tevens de kracht is waarmee je die negatieve Innerlijke Criticus van je schouder veegt!

Kernvragen van deze schilderworkshop zijn:

* In hoeverre beïnvloedt jouw Innerlijke Criticus je creatieve flow?
* Hoe kun je jouw creativiteit (weer) vrijelijk laten stromen? 

Ingrid van der Kuijl vertelt in deze video meer over intuïtief schilderen

Een innerlijke criticus ontstaat uit een vroege wond

Het begint vaak al in je vroege kindertijd: je niet meer creatief durven uiten omdat iemand iets naars heeft gezegd over een tekening of schilderwerkje dat je hebt gemaakt.

Hoe graag zou je die grote doos met betoverende kleurpotloden niet willen kopen, en dan maar kleuren, eindeloos kleuren. Of aan de slag gaan met verf, kwasten, krijt of houtskool. Toch komt het er niet van…

Telkens weer klinkt daar de stem van je Innerlijke Criticus. De stem van het duiveltje diep in je binnenste dat je faalangst aanwakkert met steevast negatief commentaar en gemene vragen die je zelfvertrouwen aantasten. De stem die twijfel zaait over je creatieve talenten en je behoefte aan vrijuit ‘klieren’ en onbekommerd creëren verstikt.  

Je innerlijke criticus is geniepig en trefzeker

Je Innerlijke Criticus kent je van haver tot gort, je hele leven al. Hij gaat geniepig te werk en weet precies waar, op welk moment en hoe hij zijn ondermijnende woorden moet kiezen. Bijvoorbeeld als je moe bent, in een kwetsbare positie verkeert, overvraagd bent of je eigen grenzen niet respecteert. Je Innerlijke Criticus is er dan als de kippen bij met negatieve opmerkingen als deze:

 • Anderen zijn veel beter dan ik
 • Dat lukt mij toch niet
 • Ik doe het vast weer verkeerd
 • Straks vinden ze me niet aardig
 • Wie ben ik ook eigenlijk
 • Ik heb geen verstand van kleuren of materialen
 • Ik werk vast te langzaam

Herkenbaar? En vind je dat het tijd wordt voor een nieuwe, positieve kijk op je eigen creativiteit?

Dan is deze workshop echt iets voor jou. Onder leiding van kunstenares en psychotherapeute Ingrid van der Kuijl ga je al schilderend en schetsend op zoek naar de antwoorden op de in de inleiding genoemde kernvragen. Aan de hand van een aantal inspirerende en prikkelende oefeningen zet je een eerste stap naar het van je schouder vegen van je Innerlijke Criticus en het (opnieuw) omarmen van je eigen creativiteit.

Punten die aan de orde komen zijn onder andere:

 • Waarom heeft mijn Innerlijke Criticus kritiek op mij?
 • Waaraan moet ik van mijn Innerlijke Criticus voldoen?
 • Aan welke regels moet ik me van mijn Innerlijke Criticus houden?
 • Wat gebeurt er als ik de stem van mijn Innerlijke Criticus negeer? 

Duur: 1 dagdeel
Materialen: houtskool, krijt, waterverf, acrylverf
Kosten & data op aanvraag

Aanmelden of info aanvraag

De Innerlijke Criticus: Definitie en Kenmerken

De innerlijke criticus is de stem in ons hoofd die voortdurend oordeelt en commentaar levert op onze gedachten, gevoelens en acties. Deze kritische innerlijke stem kan variëren van mild en zelfs constructief tot verwoestend en negatief. De innerlijke criticus wordt vaak gevoed door onzekerheid, angst en perfectionisme.

Voordelen van de Innerlijke Criticus

 1. Zelfbewustzijn en Groei: De innerlijke criticus kan bijdragen aan zelfbewustzijn. Het stelt ons in staat om onze tekortkomingen en fouten te herkennen, wat op zijn beurt groei en verbetering mogelijk maakt.
 2. Motivatie: Soms fungeert de innerlijke criticus als een interne motivator. Het kan ons aansporen om harder te werken, te streven naar succes en doelen na te streven.
 3. Waarschuwing voor Gevaar: In sommige gevallen waarschuwt de innerlijke criticus ons voor mogelijke risico’s en gevaren, wat nuttig kan zijn om problemen te voorkomen.

Nadelen van de Innerlijke Criticus

 1. Lage Zelfwaardering: De voortdurende kritiek van de innerlijke criticus kan leiden tot een lage zelfwaardering en minder zelfvertrouwen. Dit kan zelfs leiden tot depressie en angststoornissen.
 2. Perfectionisme: De innerlijke criticus legt vaak onrealistische eisen op, waardoor perfectionisme ontstaat. Dit kan leiden tot faalangst en het vermijden van nieuwe uitdagingen.
 3. Negatieve Invloed op Relaties: De innerlijke criticus kan ook onze relaties beïnvloeden, omdat we dezelfde kritische houding naar anderen kunnen projecteren.

Tips voor direct meer controle over je Innerlijke Criticus

Het beheersen van de innerlijke criticus is een uitdaging, maar het is mogelijk. Hier zijn enkele stappen die je kunt toepassen – naast deze workshop – om controle te krijgen over deze interne stem:

 1. Bewustwording: Het begint met bewustwording. Merk op wanneer de innerlijke criticus actief is en herken de negatieve zelfspraak. Zie het als een afzonderlijke entiteit in je geest.
 2. Zelfcompassie: Vervang kritiek door zelfcompassie. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen. Erken dat iedereen fouten maakt en dat niemand perfect is.
 3. Positieve Affirmaties: Gebruik positieve affirmaties om de negatieve stem te vervangen. Herhaal positieve uitspraken over jezelf om je zelfbeeld te verbeteren.
 4. Zelfreflectie: Vraag jezelf af of de kritiek van de innerlijke criticus gerechtvaardigd is. Analyseer of het gebaseerd is op feiten of slechts irrationele angsten en twijfels weerspiegelt.
 5. Verander de dialoog: Probeer de innerlijke criticus om te vormen tot een constructieve stem. Vraag jezelf hoe je kunt leren en groeien van kritiek, in plaats van erdoor te worden ontmoedigd.
 6. Mindfulness: Door mindfulnessoefeningen kun je leren om gedachten en gevoelens te observeren zonder erover te oordelen. Dit helpt je afstand te nemen van de innerlijke criticus.
 7. Professionele Hulp: In sommige gevallen kan het raadplegen van een therapeut of counselor nuttig zijn om dieperliggende oorzaken van de innerlijke criticus aan te pakken.
 8. Verleg de Focus: Richt je aandacht op je acties en doelen in plaats van op de interne dialoog. Handel volgens je waarden en laat je niet verlammen door negatieve gedachten.

Aanmelden voor deze workshop

De innerlijke criticus is een intrigerend fenomeen dat zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt. Het is een deel van ons psyche dat we niet kunnen elimineren, maar wel kunnen leren beheersen. Daarvoor hebben we een workshop ontwikkeld die jou verder kan helpen met dit onderdeel in persoonlijke ontwikkeling.

Door bewustwording, zelfcompassie en positieve veranderingen in ons denkpatroon kunnen we de innerlijke criticus transformeren van een destructieve kracht naar een bron van groei en zelfverbetering. Het is een reis die tijd en oefening vergt en deze workshop zorgt door de creatieve insteek sneller resultaat en een leuker ontwikkelproces!

Aanmelden voor de workshop

Reageren op dit bericht?

Eén reactie

 1. Beste, is er van deze workshop : schilder workshop unner critic al een datum bekend en wat zijn de kosten?

  met vriendelijke groet, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De brochure wordt naar het ingevulde e-mailadres verstuurd
Download de EMTC brochure