Esther Marks eigenaar EMTC

Opleiding tot gedragstrainer / doorbraakcoach

In mei 2023 start de nieuwe lichting van de gedragstrainer opleiding. In de opleiding van 12 maanden (11 dagen praktijk) gaan we aan de slag om de EMTC gedragsveranderende methode eigen te maken. Na het succesvol afronden van het examen mag je als professioneel gedragstrainer / doorbraakcoach aan de slag, zodat ook jij de ‘blinde vlek’ in gedragspatronen (in slechts 4 sessies) inzichtelijk kunt maken bij jouw coachees / cliënten / deelnemers.

Deze opleiding is voor jou als je:

 • Wilt werken als gedragstrainer / doorbraakcoach (eventueel in ons team!);
 • Achtergrond in training, coaching of HR hebt;
 • MBO+ Leer-, denk- en werkniveau hebt;
 • Op zzp-basis of intern bij je huidige werkgever gebruik wilt maken van deze methode;

Wat ga je leren?

In de opleiding ga je in een jaar de vier oefeningen leren uitvoeren die samen een gedragstraining traject vormen; de basis voor ieder individu dat zich bij ons meldt voor een training. Deze vier oefeningen zijn allen fysieke oefeningen. In een tijdspan van 1 tot 1,5 uur leren we iemand nieuw gedrag aan door fysiek aan de slag te gaan. Dat kan in de vorm van een beeldende opdracht zijn of door een boksoefening in te zetten.

Tijdens een training worden door fysieke oefeningen (gekoppeld aan jouw persoonlijk dagelijkse situaties) direct je huidige bewuste en onderbewuste gedragspatronen en overtuigingen waarneembaar. De methode spreekt rechtstreeks het deel in je brein aan dat verantwoordelijk is voor de opbouw en afbraak van onderbewuste gedragspatronen.

Na 1 sessie merkt een cliënt daardoor meteen verandering: rust in het zenuwstelsel, actie in het lijf en hoofd.

Opbouw van de opleiding

De opbouw van een oefening is over het algemeen hetzelfde:

 • Confrontatie –> Sympaticus schiet aan! Vechten – vluchten – verstarren
 • Uitleg –> Context bieden: wat gebeurde er? Wat zijn je keuzemogelijkheden?
 • Oefenen –> Aan de slag met de nieuwe keuze: het lichaam in beweging brengen
 • Verbinden –> Verbinding creëren met jezelf en met je omgeving

Alvorens je de keuze maakt om de opleiding te gaan doen starten we met een kennismakingstraining. Hierin ervaar je een van de oefeningen zelf zodat je ten eerste het effect ervan zelf kunt meemaken, maar ook om te zien of je jezelf dit ziet doen: gedragstraining geven.

De oefeningen

Oefening 1: Kies Je Eigen Weg

In deze oefening leer je een cliënt te stoppen met vechten tegen situaties waar hij geen invloed op heeft. Hij leert controle terug te vinden als een situatie invloed heeft op zijn gevoel en weer tot rust te komen.

Oefening 2: Eerst Nadenken Dan Reageren:

In deze oefening komt de bewijs- en prestatiedrang naar voren van een cliënt. Hij wordt geconfronteerd met hoe makkelijk hij te beïnvloeden is en krijgt de tools aangeboden om dichter bij zichzelf te blijven en beter zijn grenzen aan te geven.

Oefening 3: Word Minder Beïnvloed

Om de puntjes op de i te zetten gaan we de tools die zijn opgedaan ook gebruiken in de communicatie. Het sociaal-betrokkenheidssysteem krijgt aandacht deze training. De cliënt leert anders reageren op situaties en in plaats van ‘nee’ te moeten zeggen, leer je de cliënt ‘ja’ te zeggen zonder over zijn eigen grenzen heen te gaan. Er wordt herkenning geven aan het feit dat hij de stabiele factor is en niet de situatie om hem heen.

Oefening 4: Behaal Je Doel

We stomen de cliënt klaar voor de toekomst! We hebben alle handvatten gegeven die nodig zijn om dichter bij zichzelf te blijven en zich niet meer te laten beïnvloeden zoals voorheen. Om dit nieuwe gedrag te verankeren zetten we een doelstelling voor de tijd na het traject en helpen we iemand verder. Aan het eind van de training heeft iemand meteen een mooie gereedschapskist aan dingen die hij kan doen zonder onze ondersteuning.

Hoe kun jij aan de slag als gedragstrainer?

 • EMTC biedt mogelijkheden om ingehuurd (zzp) te worden als gedragstrainer. In combinatie met jouw eigen achtergrond ben je dan inzetbaar als gedragstrainer en heb je wellicht al een eigen specialisme/expertise waar we gebruik van kunnen maken richting onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners.
 • EMTC biedt commerciële ondersteuning om in samenwerking nieuwe opdrachtgevers aan te trekken die passen bij jou. Je kunt bijvoorbeeld al plannen hebben om met een bepaalde doelgroep te werken, wij geven je dan hulpmiddelen om je netwerk in te zetten en in die doelgroep aan het werk te gaan als zelfstandige.
 • Wellicht ben je werkzaam in een organisatie die deze methode graag wil implementeren. Dan bieden we je een samenwerkingsmogelijkheid om binnen jouw organisatie de methode in te zetten.

Wat leer je naast de vier oefeningen in de opleiding?

 • Je leert de theoretische achtergrond van de oefeningen.
 • Je leert alles over jezelf: een zelfontwikkelingsreis
 • Je leert hoe je beter kunt kijken naar mensen
 • Je leert om te gaan met getraumatiseerde cliënten en wanneer deze door te sturen naar een professional
 • Je leert over de handvatten die we als mens allemaal al bij ons dragen (o.a. onze ademhaling)
 • Je leert de basisprincipes van boksen

Opleiding recensies

Marjan van den Dries

Ik heb veel geleerd in de opleiding over het gedrag van mensen. Dat ze vaak met hun hoofd iets heel anders vertellen dan dat ze laten zien in de training (met hun gevoel). Dat is voor mij een eyeopener geweest. Je wordt door de opleiding ook heel bewust van je eigen patronen en wat er nog mag veranderen voor jezelf om vervolgens een ander goed te kunnen gaan helpen.

Yves Nyemb

De opleiding brengt me steeds weer nieuwe inzichten over hoe ik als trainer de deelnemer nog beter kan begeleiden. Esther kan de materie goed overbrengen het zij door concrete voorbeelden als literatuur. Esther weet goed waar ze over praat dit zorgt ervoor dat ik als trainer de materie goed begrijp.

Wat wordt er tijdens de opleiding van je verwacht?

 • Aanwezigheid bij de maandelijkse Praktijkdag (1 dagdeel) in Middelburg
 • Minimaal 1 contactmoment per week met de instructeur
 • Thuis inzet: 2-3 uur per week
 • Inbreng van proef cliënten voor eigen oefensessies
 • Je levert elke 2 weken een video aan met een proefsessie of een video waarin aantoonbaar is dat je oefent met de uitvoering van de methode.

Examen

Elk kwartaal wordt er een examenmoment ingepland waarin je de oefening van dat kwartaal laat zien en word je aan de hand van een checklist beoordeeld. Indien je niet slaagt heb je 1 herkansingsmoment in het kwartaal daarna. Na dit herkansingsmoment kost een nieuwe examenpoging €175,00 excl. Btw.

Indien je niet slaagt, ontvang je aan het einde van de opleiding geen certificaat.

Certificaat

Aan het einde van de opleiding ontvang je na het halen van de 4 examens een certificaat en mag je als EMTC gedragstrainer zelfstandig aan het werk. Het opleidingsjaar wordt feestelijk afgesloten met de hele groep waar ook de certificaten worden uitgereikt.

Extra mogelijkheden (exclusief)

 • Workshops/Masterclasses ter ondersteuning van de methode over verschillende onderwerpen (€ 49,- excl. Btw per workshop van 2 uur): o.a.
  • HRM en gedrag
  • Signaleren van fysieke en mentale klachten bij werknemers
  • Workshop Ademen
 • Opzetten van een eigen project binnen EMTC (op commissiebasis of inhuur)
 • Modules om extra oefeningen te leren (€649,- per module)

Praktische informatie

Tijdsduur

1 jaar (11 dagdelen)

Tijden:

Van 9:00u tot 12:00u

Opleiding data

wo. 10-05-23
wo. 14-06-23
wo. 12-07-23
wo. 09-08-23 (zomerstop)
wo. 13-09-23
wo. 11-10-23
wo. 08-11-23
wo. 06-12-23
wo. 17-1-24
wo. 7-2-24
wo. 13-3-24
wo. 10-4-24

Locatie:

Schenge 4 Middelburg

Opleidingskosten:

€ 2400,- excl. Btw

Agenda

do 23 mrt 2023

Workshop: Grenzen aangeven en grenzen stellen: de balans tussen geven en nemen

do 20 apr 2023

Training: Effectief communiceren

Workshop: mannelijkheid / vrouwelijkheid; de dynamiek tussen mannen en vrouwen

wo 15 feb 2023

Workshop stress signalen herkennen

Contact opnemen of aanmelden?

Kennismaken met EMTC, aanmelden of informatie aanvragen? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met jou op.

Direct bellen kan natuurlijk ook:
06 -189 47 433

De brochure wordt naar het ingevulde e-mailadres verstuurd
Download de brochure

Client aanmeldformulier