Het zit bij ons in de genen…

Je gedrag lijkt afkomstig van je omgeving. Het zit in de familie of… ik ben nu eenmaal zo. Is dit echt zo?

Ik hoor ze tegenwoordig vaker. Uitspraken als “het zit bij ons in de genen.” of: “Ik ben nou eenmaal zo.” en “Daar kom je niet zo snel vanaf hoor!”

En soms vraag ik dan door. Hoe weet je dan dat het in je genen zit? Is dat onderzocht? Is waar jij tegenaan loopt überhaupt iets wat ‘in je genen’ kan zitten? En heb je al geprobeerd er vanaf te komen? Wat heb je dan allemaal geprobeerd?

Irritante vragen, merk ik. Dat gesprek willen de meeste mensen helemaal niet aangaan. Het is makkelijker om vast te blijven zitten in je belemmerende overtuiging dat iets nou eenmaal zo is. Wat feitelijk totaal niet klopt of onderbouwd is.

En daar zit mijn les in: niet iedereen wil (nu) geholpen worden. Maar het doet me wel wat als ik iemand in ongemak zie, in pijn, terwijl ik weet dat er misschien nog tig manieren zijn om daaruit te komen.

En niet alleen is de vraag: “Wil je geholpen worden?” De vraag daarna is: “Ben je bereid om er alles voor te doen?”

En dat eerste daar zegt bijna iedereen ‘ja’ op. Maar dat tweede… Nee. Er alles voor doen geeft namelijk korte termijn pijn en weerstand. Maar lange termijn vrijheid. Ons brein is niet ontwikkeld om zo ver vooruit te kijken en dat in combinatie met een maatschappij die ingericht is op dopamine shots en korte termijn geluk.

Maar de reden dat ik EMTC ben gestart is wel hierom. Mensen verlossen uit hun pijn en ze blijvende, lange termijn geluk geven. Beginnend bij mezelf.

Geschreven door Esther Marks
Gedragstrainer & eigenaar EMTC

Als gedragstrainer verander ik gedrag door het lichaam te laten doen wat het verstand al weet. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door zelfontwikkeling. Verander je gedrag en de hele wereld om je heen verandert mee. Ik volgde een opleiding International Business, maar kwam er al snel achter dat het bedrijfsleven me vooral fascineerde door de mens erachter.

MEER OVER ESTHER »

Gerelateerde blogs

Uitstelgedrag klok
Blog
Esther Marks

Uitstelgedrag

Al zolang ik me kan herinneren heb ik tijd nodig om op te staan ’s ochtends. Even wakker worden. Ik wil vooral niet hoeven praten

Lees verder »

Contact

Kennismaken met EMTC? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met jou op.

Direct bellen kan natuurlijk ook:
06 -189 47 433